Revue

Poklady z babiččiny kuchyně Plněné vánoční perníky s hruškovými povidly

Úterý Prosinec 15, 2020
1245

Když si přiblížily Vánoce, chodily jsme pokaždé se sestrou zkontrolovat stav naší komory. Jestli už má maminka nakoupené dostatečné množství mouky, vanilkové cukry, Holandské kakao, kandované ovoce, čokoládu na vaření a ztužený tuk, aby do ní mohla namáčet rožky foukaných rohlíčků. Už kolem Mikuláše jsem se nemohla dočkat, až budu moct probrat krabici plnou vykrajovátek a formiček na ořechové tlapky. „Mamí, kdy už začneme konečně péct?“ kňourala jsem každý rok. „Až po patnáctém, teď musíme dodělat všechno kolem zabijačky, nedopaluj!“ odbyla mě pokaždé stejnými slovy maminka. Když konečně přišel Den D, nasadila jsem mamčinu zástěr, přitáhla z komory starou, těžkou kuchyňskou váhu a všechny ty mouky a cukry, marmelády ze sklepa a mohlo se začít. Pekli jsme doma stále stejných šest nebo sedm druhů, jak to tehdy bylo zvykem. Linecké, vanilkové rohlíčky, kakaové věnečky, foukané rohlíčky, tlapky, oříškové tyčinky a slepované polité čokoládou. Jednou jsme se vrhli dokonce do výroby domácí čokolády. Nezapomenu ale na jeden rok – bylo mi tak osm – kdy jsem mamku přemluvila k pečení perníčků. Sice jimi díky skořici a vanilce nádherně voněl celý dům, ale byly tak tvrdé, že jsme si na nich doma všichni málem vylámali o Vánocích zuby! Já jsem po letech objevila recept na perníčky slepované, které mažu hruškovými nebo trnkovými domácími povidly a namáčím do čokolády. Perníčky u nás patří vánočním stálicím. Povidla si připravuji na podzim právě na tyhle perníčky a na perníkové štrúdly, takže do nich přidávám při vaření pokaždé také hvězdičku badyánu, celou skořici a hřebíček. Tedy typická vánoční koření, díky nimž perníčky navodí u stolu tu pravou vánoční atmosféru. Perníčky jsou navíc okamžitě po slepení měkké, hodí se tedy zapsat do domácí kuchařky i jako bleskový vánoční „last minute“. Tedy recept, který můžete vytáhnout vždy, když těsně před svátky nestíháte s úklidem, sháněním dárků, výzdobou domácnosti a pečením. Hrušková povidla se dají přidat také do vánočního punče, stač lžíce nebo dvě. Krásně jej zahustí a ovoní typicky babičkovským kořením. Polít je můžete nejen čokoládou na vaření se ztuženým tukem, ale klidně i rozpuštěnými ledovými kaštany. 

Suroviny na slepované perníčky: 

640 g hladké mouky

240 g moučkového cukru

50 g kvalitního kakaa

20 g jedlé sody

4 lžičky perníkového koření (hotová směs)

50 g rozpuštěného másla

110 g medu

4 celá vejce do těsta + 2 vejce na potření perníčků

Sklenice domácích hruškových nebo švestkových povidel, případně marmeláda

Tabulka čokolády na vaření a ztužený tuk, případně 3 tyčinky ledových kaštanů a plátek másla

Postup: Nejprve si do mísy prosejte hladkou mouku, mletý cukr, kakao a jedlou sodu. Suroviny je dobré nechat vždy přes noc v pokojové teplotě. Poté přisypte perníkové koření a všechny suché součásti společně promíchejte. Rozklepněte celá vejce a vlijte do připavovaného těsta rozpuštěné máslo a tekutější med. Všechny suroviny zpracujte pořádně v hladké těsto. To nechte alespoň den či dva „vydechnout“ v lednici. Až je těsto řádně odpočinuté, vyválejte z něj na mírně pomoučeném vále asi 3 mm silný perníkový plát a vykrajujte srdíčka nebo jiné tvary. V troubě krásně nabudou a zvětší objem asi dvojnásobně. Perníčky pokládejte na pečicí papír na plech a před pečením ještě potřete rozšlehaným vejcem. Pečte zhruba 10 minut na 180 stupňů. Nechte vychladnout a můžete ihned slepovat povidly či marmeládou. V kastrolku si rozpusťte čokoládu nebo ledové kaštany a namočte vždy polovinu slepeného perníku do čokolády. Pokud chcete perníčky uchovat delší dobu měkké, namočte je do čokolády celé. Takto vydrží vláčné klidně i měsíc. (Rh)