Revue

Poklady z kuchyně našich babiček Utopenci

Čtvrtek Únor 10, 2022
551
Utopenec

Oblíbené jídlo našich hospůdek – špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu-doplňovaly naše babičky často celou řadou „tajných ingrediencí“. Proto se receptura na utopence v mnoha domácnostech liší. Zatímco někteří přidávají do rozkrojené uzeniny ještě i sladkokyselý sterilovaný okurek, jiní si jej nedokáží představit bez feferonky nebo sterilované papriky. Názory se liší také na to, jak utopence krájet, zda stačí podélně rozkrojit, nakrojit jen zčásti nebo nakrájet na čtvrtky či na kolečka, zda špekáčky před namočením do vody s octem oloupat či ne, nebo zda přidat do nálevu cukr a nejprve jej svařit než s ním zalít napěchovanou uzeninu se zeleninou. Někdo do nich přidává hořčici, jiný zase hromadu koření, někdo dokonce i křen nakrájený na kolečka, pokud chce tento pokrm pikantnější, stejně jako stroužky celého česneku či syrové chilli papričky nakrájené na kolečka. Rozhodně ale ve sklenici utopenců nesmí chybět dostatečné množství kuliček pepře, nového koření a bobkového listu. Jedno je ale jisté, a shodují se na tom všichni, kdo si tento lahodný pokrm k čerstvému chlebu aspoň sem tam připraví. To nejtěžší na celé přípravě utopenců je vydržet alespoň týden, dokud se hastrmánci, jak se jim také říká, dostatečně nenaleží, a nesníst je ještě předtím, než se začnou rozplývat na jazyku. Volte vždy kvalitní uzeninu, na ní bude záležet výsledná chuť nejvíce. A pokud chcete nějakou alternativu, skvělý je ve sladkokyselém nálevu také gothaj, ať už nakrájený na silnější kolečka prokládaná syrovou cibulí, nebo na drobnější kostičky. 

Suroviny na sklenici utopenců: 

10 ks špekáčků

3 větší cibule 

1 sklenice sladkokyselých sterilovaných okurek

Beraní rohy, feferonky nebo chilli papričky (pro ty, co mají rádi utopence pikantní)

3 dl octa

Půl litru vody

Lžíce cukru 

6 bobkových listů  

10 kuliček nového koření

Hrstka kuliček celého černého pepře, popřípadě pepře barevného

Sterilované nebo čerstvé papriky na vůni 

Postup: Nejprve vyberte kvalitní a čerstvé špekáčky s co nejvyšším podílem obsahu masa. Poté je oloupejte a špekáčky podélně nakrojte po celé délce asi do dvou třetin, aby se do nich dala vložit zelenina. Uzeninu uvnitř opepřete. Poté si oloupejte tři větší cibule a nakrájejte je na kolečka nebo rozkrojte na poloviny a ty nakrájejte na plátky. Sladkokyselé okurky nakrájejte podélně na asi 3 cm plátky. Vložte do každého špekáčku plátek cibule a plátek sterilované okurky, případně nahraďte proužkem čerstvé či sterilované papriky. Připravte si asi 2 litrovou sklenici se šroubovacím uzávěrem nebo keramickou nádobu na utopence. Na dno nakrájejte asi půl cibule, vložte jednu až dvě feferonky, beraní rohy či kousek papriky a od každého druhu koření trochu. Nezapomeňte ani na bobkový list, který tomuto jídlu dá ten správný šmak. Na tuto základní vrstvu naskládejte vrstvu utopenců. Pokračujte v jednotlivých patrech, dokud nebude sklenice plná. Špekáčky do ní s cibulí řádně upěchujte. Nyní je čas na nálev. Ten můžete použít studený, pokud nechcete přidávat krystalový cukr, nebo převařený. V druhém případě svařte vodu s octem, cukrem a trochou koření, a nechejte nálev vychladnout. Poté špekáčky ve sklenici zalijte tak, aby byly řádně ponořené. Sklenici uzavřete uzávěrem a nechte v chladu, ideálně v lednici, utopence odležet alespoň týden. Poživatelné jsou ovšem už za zhruba dva až tři dny. Pokud chcete proces zrání utopenců urychlit, je dobré nakrájet špekáčky na čtvrtky, případně na kolečka, a vždy také oloupat. Výtečný je takto připravený i kvalitní gothajský salám, který je měkký, a tak je s nálevem a cibulí krásně proleželý za kratší dobu. Sůl není potřeba, špekáčky jsou slané dostatečně. Podávejte s čerstvým chlebem. (Rh)

Štítky:

recepty