Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři vinné révy zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat. Pojďme se seznámit s řezem vinné révy polopatě.
Kdy stříhat vinnou révu?
S řezem vinné révy můžete začít kdykoli od začátku roku v období vegetačního klidu, s výjimkou lokalit, kde vinici hrozí pravidelné a silné mrazíky. Tam je lepší odložit řez na co nejpozději. Klidně na začátek jara, tedy koncem března (jarní řez vinné révy). Před dokončeným řezem nesmí réva začít slzet (vytékat míza z řezných ran – děje se to v období, kdy teplota půdy stoupne na zhruba 5 – 6°C). V takovém období už má být vinice povázána a připravena na sezónu. Rozhodně nenechávejte řez na květen či červen. To už je velmi pozdě. Na letní řez jednoduše zapomeňte. V červnu a červenci se ve vinici provádějí úplně jiné práce (zastrkování letorostů, vylamování a zkracování zálistků, osečkování).
Způsoby vedení révy aneb Jak stříhat vinou révu
Pro vinnou révu existuje mnoho pěstitelských tvarů. V našich podmínkách menších vinařů zcela dominuje rýnsko-hesenské vedení s technikou Guyotova řezu.
Nízké vedení
- Vedení na hlavu
- Gobelet
- Nízké kordóny
Střední vedení
- Rýnsko-hessenské vedení
- Kordón Royat
Vysoké vedení
- Moserovo vedení
- Srdcový řez
- Vodorovný kordón – Záclona
- Svislý kordón – Vertiko
- Sylvoz
- Trevírské vedení
- Pergoly
Rýnsko-hesenské vedení s technikou Guyotova řezu
Základní princip stříhání vinné révy pomocí této metody spočívá v řezu na jedno plodné dřevo, ze kterého budou vyrůstat letorosty a dvouoký zásobní čípek, který zajistí, že na vrcholu kmínku bude kvalitní dřevo pro vegetaci na příští rok.
Plodné dřevo (letorost) by mělo vyrůstat z jednoletého dřeva, které je posazeno na dvouletém dřevu. Je důležité, aby bylo co nejblíže kmínku a netvořilo tak dlouhá ramena.
Pokud to zrovna (zejména u starších vinic) situace neumožňuje, lze použít letorost vyrůstající ze starého dřeva. Počítejte s tím, že na něm tento rok bude hroznů méně.
Tímto omlazením keři hodně ulevíte, což za tu jednorázovou “daň” rozhodně stojí.
Tip: podívejte na stránku Akce zimní řez, kde najdete veškeré vybavení pro tuto činnost
Dřevo, které si vyberete jako plodné, musí splňovat i další podmínky:
- být zdravé,
- nepoškozené
- a dobře vyzrálé s průměrem 8 – 20 mm.
Důležitá je rovněž délka tažně (resp. počet oček), závisející na odrůdě, na kvalitě dřeva a zdravotního stavu keře. Obvykle se jedná o 5 – 12 oček.
Zimní řez vinné revy
Pokud je potřeba kvůli zmlazování (= přiblížení se zpět ke kmínku) udělat větší řeznou ránu, doporučuji ji ošetřit štěpařským voskem či sadařským balzámem. Velké řezné rány mohou způsobit oslabení keře, zhoršení výnosu, kvality hroznů a především v poslední době stále více diskutovanou chorobu ESCA.
Jak vypadá řez révy přímo očima vinaře – video
Video – zimní řez vinné révy očima vinaře
Řez v prvním roce po výsadbě
Pokud jste v loňském roce vysadili vinici, čeká vás velmi důležitý řez ve druhém roce (v prvním roce po výsadbě). Samozřejmě se počítá s tím, že máte ve vinici již nainstalované sloupky, drátěnky i podpůrné tyčky u každého kmínků. Výchovný řez provádíme s cílem získat co nejrovnější kmínek s co nejmenším počtem řezných ran.
Pokud je letorost dostatečně silný a dlouhý (dle odrůdy by průměr letorostu v úrovni prvního nosného drátu měl být alespoň 5 mm), můžeme jej využít k okamžitému nasazení kmínku. Vybereme dvě očka, které jsou nad úrovní nejnižšího drátu a zastřihneme rovným řezem zhruba 1 cm nad výše postaveným (= druhým očkem nad drátem). Zbývající očka pod drátem nůžkami zaslepíme (tedy očko naplocho zastřihneme) a ustřihneme rovněž zdřevnatělé úponky.
Řez v prvním roce po výsadbě – zaslepení oček pod drátěnkou je velmi důležité.
Letorost může být příliš tenký či slabý, v takovém případě jej zastřihneme na dvě očka nad zemí (tedy podnoží). Druhou šanci dostane příští rok.
Při stříhání vinné révy je kvalitní nářadí základ
Ještě bych se pozastavil nad nářadím použivaném při stříhání vinné révy. Budete pracovat s nůžkami, pilkou, pákovými nůžkami, bužírkou (na mladé kmínky) a drátky nebo kleštěmi (k uvázání letorostu).
Dnes se dá vybavení sehnat (jako u všeho) doslova za pár korun. Řez vinné revy vyžaduje kromě jisté míry vizionářství (ano – vždyť dáváte keři podobu na několik následujících let) také značnou část fyzické síly. Prvních několik desítek hlav nejspíš půjde hladce, ale za několik hodin, či na druhý den, se ruce a celé tělo ozve, a to hlasitě. Navíc, použití levných nástrojů rovněž způsobuje hrubější řezné rány. Proto se zde rozhodně šetřit nevyplatí. Rovněž je důležité se o nářadí starat. Důkladné vyčištění, usušení a nabroušení po každém použití je samozřejmostí a nezabere více než 3 minuty.
Ve velmi solidní cenové relaci nabízíme nůžky Löwe od vynikajícího německého výrobce. Mají nezlomitelné čepele, jejichž odolnost je vytvořena kombinací přesného tepelného zpracování a chemického složení, což patří to k přísně střeženějšímu tajemství této rodinné firmy. Jsou opravdu vynikající.
Další možností jsou elektrické nářadí, které díky kvalitním a lehkým bateriím nové generace stále více vinařů a sadařů používá. Tato technologie, donedávna jen těžce dostupná díky nepředstavitelným cenám a také vysoké váze stroje byla běžným pěstitelům nedostupná a nenositelná. Doba se změnila a dnešní akumulátorové nůžky (aku nůžky) či pilky jsou dostupné cenově, váhově a především i dostatečně kvalitativně.
Zbyněk Kopeček
Diskuze