Revue

Poklady z babiččiny kuchyně Zimní horký jablečný kompot se skořicí a badyánem

Úterý Březen 9, 2021
2119

Máte také ve sklepě uskladněná jablka, která už už potřebují spotřebovat, a přitom jste za celou zimu přejedení všech těch štrúdlů, žemlovky, mřížkové křehké buchty s jablky i Hraběnčina moučníku se sněhem z bílků? I když se teploty v posledních dnech již příjemně vyhupují, zima ještě zdaleka nekončí. A tak se po příchodu domů zvenku zahřejte třeba horkým jablkem. Je to vlastně uvařený jablečný kompot, který se dříve připravoval dětem v zimě každou chvilku, aby se zpracovala jablka. Krásně totiž voní babičkovským kořením, tedy celou skořicí, hvězdičkou badyánu, hřebíčkem, ale ještě více chutná, dozdobíte-li ho také kolečkem citronu a pomeranče. Horké jablko se dnes nabízí téměř v každé kavárně, ovšem to poctivé, z čerstvého ovoce, a ne z prášku, vám uvaří jen málokde. I my jsme doma kdysi jablkový kompot pravidelně vařívali, ačkoli jsme v zahrádce jablůňku vůbec neměli. Kousek dál totiž bydlela paní, která měla jabloní celý sad, a už se o ně nebyla schopná starat ani popadaná jablka sbírat. A tak nám jeden rok nabídla, abychom si je posbírali. To září jsme přivezli domů káru napěchovanou krásnými padavčaty, a to, co se nevešlo do lahví po moštování, uskladnili rodiče ve sklepě. Celou zimu jsme pak popíjeli v neděli k obědu lahodnou jablečnou šťávu plnou vitamínů a ovocné chuti, a když se přiblížilo jaro a zásoby moštu došly, přišel na řadu horký jablečný kompot. Na konci zimy už nám lezl i ušima, doma se ale nic nevyhodilo, s jídlem nás rodiče učili odmalička se sestrou šetřit. Dodnes si na tu vůni čerstvě uvařených jablek se skořicí a krystalovým cukrem pamatuji, a tak si jej občas z nostalgie také ráda uvařím. Naposledy nedávno, když několik dnů mrzlo a bylo kolem mínus desíti stupňů pod nulou. Ten pocit, když vezmete po příchodu z procházky do prokřehlých rukou horký plecháček a přivoníte si ke skořici, je k nezaplacení. Tento prohřívací zimní recept můžete také inovovat, výborné jsou také horké hrušky či jiné druhy ovoce. Lze takto připravit i ovoce mražené, jako například maliny nebo ostružiny. Stačí jen přidat více cukru. Zpracovat jde tímto způsobem také jablečné slupky, třeba po okrájení jablíček na štrúdl. Jak říkaly naše babičky: „Nic se nesmí vyhodit, jídlo je boží dar!“

Co budete na horké jablko potřebovat?

1 kilo jablek

3 kousky celé skořice

2 hvězdičky badyánu

5 hřebíčků

7 lžic krystalového cukru (podle chuti jablek méně či více)

Pomeranč a citron 

2 litry vody

Kousek citronové kůry na svaření

2 dl jablečného džusu (nemusí být)

Med na doslazení (třeba domácí pampeliškový)

Postup: Jablka (mohou být už i ta méně kvalitní, probírejte postupně uskladněnou úrodu ve sklepě) rozkrájejte na osminky či na silnější plátky a vybere jádřince. Omytá je vložte do hrnce, zasypte krystalovým cukrem a zalijte asi 2 litry vody. Čím méně vody tím bude kompot hustější a vydatnější. Přidejte celou skořici, badyán a hřebíček. A také citronovou kůru, která nápoj obohatí o příjemně svěží aroma. Vodu s jablky přiveďte do varu a vařte několik minut, dokud nejsou jablka měkká. Jablíčkový kompot nebo také horké jablko podávejte horký, v hrnku jej navoňte a dozdobte kolečkem pomeranče nebo citronu a vložte na ozdobu kus celé skořice nebo badyánovou hvězdičku. A chcete-li, aby byl také pořádně hustý, přilijte k jablkům při vaření alespoň dvě tři deci kvalitního jablečného džusu. Podobně lze připravit také horkou hrušku, horké malinky či ostružiny nebo takto můžete svařit směs ovoce, které máte ještě na konci zimy uskladněné v mrazáku. Dosladit můžete ve finále medem. (Rh)

Štítky:

recepty