zahrádka / vinohrad

Zimní řez je zásadní

Úterý Leden 26, 2021
354

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat.

Začít jej lze kdykoliv od začátku roku, pokud ovšem v lokalitě vinice nehrozí pravidelné a silné mrazíky. V takovém případě je lepší odložit řez na co nejpozději, nejlépe konec března. Před dokončeným řezem ale nesmí réva začít slzet, v takovém období už má být vinice povázána a připravena na sezónu!

Existuje mnoho pěstitelských tvarů pro révu vinnou, v našich podmínkách menších vinařů ale zcela dominuje rýnsko-hesenské vedení s technikou Guyotova řezu. Proto zde ani jiný rozebírat nebudu.

Technika zimního řezu v našich podmínkách

Základní princip spočívá v řezu na jedno plodné dřevo, ze kterého budou vyrůstat letorosty a dvouoký zásobní čípek, který zajistí, že na vrcholu kmínku bude kvalitní dřevo pro vegetaci na příští rok.

Plodné dřevo (letorost) by mělo vyrůstat z jednoletého dřeva, které roste na dřevě dvouletém. Je důležité, aby bylo co nejblíže kmínku a netvořilo tak dlouhá ramena. Pokud to zrovna (zejména u starších vinic) situace neumožňuje, lze použít letorost, vyrůstající ze starého dřeva. Počítejte s tím, že na něm tento rok bude hroznů méně. Každopádně ale tímto omlazením keři hodně ulevíte, což za tu jednorázovou “daň” rozhodně stojí.

Dřevo, které si vyberete jako plodné, musí ještě splňovat i další podmínky, tedy být zdravé, nepoškozené a dobře vyzrálé s průměrem 8 – 20 mm. Důležitá je rovněž délka tažně (resp. počet oček), závisející na odrůdě, ale taky na kvalitě dřeva a zdravotního stavu keře. Obvykle se jedná o 5 – 12 oček.

Pokud je potřeba kvůli zmlazování (= přiblížení se zpět ke kmínku) udělat větší řeznou ránu, rozhodně ji doporučuji ošetřit štěpařským voskem či sadařským balzámem. Velké řezné rány můžou způsobit oslabení keře, zhoršení výnosu, kvality hroznů a především v poslední době stále více diskutovanou chorobu ESCA.

Kvalitní nářadí je základ

Ještě bych se pozastavil nad nářadím, které se k řezu používá. Budete pracovat s nůžkami, pilkou, pákovými nůžkami, bužírkou (na mladé kmínky) a drátky nebo kleštěmi (k uvázání letorostu). 

Dnes se dá vybavení sehnat (jako u všeho) doslova za pár korun. Zimní řez vyžaduje kromě jisté míry vizionářství (ano – vždyť dáváte keři podobu na několik následujících let) také značnou část fyzické síly. Prvních několik desítek hlav nejspíš půjde hladce, ale za několik hodin, či na druhý den, se ruce a celé tělo ozve, a to hlasitě. Navíc, použití levných nástrojů rovněž způsobuje hrubější řezné rány. Proto se zde rozhodně šetřit nevyplatí. Rovněž je důležité se o nářadí starat. Důkladné vyčištění, usušení a nabroušení po každém použití je samozřejmostí a nezabere více než 3 minuty.

Ve velmi solidní cenové relaci nově nabízíme nůžky od vynikajícího německého výrobce Löwe. Mají nezlomitelné čepele, jejichž odolnost je vytvořena kombinací přesného tepelného zpracování a chemického složení, což patří to k přísně střeženějšímu tajemství této rodinné firmy. Jsou opravdu vynikající. Pro náročnější uživatele nabízíme nově také elektrické nůžky několika velikostí, od příručních bezdrátových (které nejsou zas tak drahé, jak by se mohlo zdát), až po pevné sadařské nůžky s 2 metry dlouhou teleskopickou tyčí

Zimní řez je velmi široké a specifické téma, proto pokud se chcete dozvědět více, doporučujeme knihy Moderní vinohradnictví od Pavla Pavlouška, či 940stránkovou “bibli” s názvem Vinohradnictví od Miloše Michlovského.

Tip na závěr: zajímá vás, jak vypadá zimní řez přímo očima vinaře? Podívejte se na to v našem videu. Zadejte v internetovém prohlížeči do kolonky adresa text bit.ly/ZimniRez nebo na Youtube napište do vyhledávače Vinařský dům Kopeček. Máme tam svůj kanál s několika videi o výrobě vína, které navíc průběžně doplňujeme.

Zbyněk Kopeček