Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb.
Zbyněk Kopeček, 2.3.2023
Samozřejmě, že největší vliv na růst cen, zejména u komodit jako jsou láhve, plastové výrobky a skleničky má růst cen energií. Na druhou stranu se ale musím zastat výrobců, například sklárny se velmi snažily co nejdéle držet původní ceny, a tak se nárůst projevil až na konci minulého roku.
V současné době se u nás dají pořídit ty nejběžnější Bordovky 0,7 l za 9,90 Kč/ks, což je o jen dvě koruny více než dřív. A při paletovém odběru je to ještě méně. Mám také informace ze skláren, že cena by se měla ustálit a pokud neklesne, určitě nebude stoupat.
U skleniček, které se nyní hojně používají na košty, je rozdíl mezi původní a současnou cenou v procentech ještě menší. Ceny potisku jsme jsme upravovali mírně, rozhodně ale ne úměrně stoupajícím cenám komponentů a mzdových nákladů.
Největší rozdíl cen je u umělých hnojiv, i když tady dost dobře nechápu proč. Jedná se o většinou staré zásoby a jediná důvod vidím v hamižnosti v podstatě jediného výrobce této komodity u nás a tím je Agrofert. Tam není žádný soucit se zákazníkem a ceny jsou napáleny téměř o sto procent.
My, jako prodejci je prodáváme s minimální marží abychom vůbec měli co vám, zemědělcům nabídnout.
Dřevěné brikety máme stále za cenu okolo sto korun za 10 kg. U nich byl problém s dodavateli, ale zdá se již vyřešen.
Co se týká plastů, i tam se situace velmi zklidňuje. Na podzim se zvýšily ceny u bedniček, přepravek i plastových nádob o zhruba deset procent a tam zůstaly. Vinou byla nedostupnost plastového granulátu a jeho drahá přeprava. Tady se svezli na evropské krizi Čínští výrobci.
Ostatní výrobky, jako jsou filtry, filtrační desky, nářadí, zátky, aromata, bentonit, síra a podobně, zůstalo a zůstává na stejných cenách jako v minulém roce. Naopak, přípravky ze vinařské Francie, jako jsou taniny, kvasinky, enzymy nebo barikové chipsy jsme zlevnili. Stejně jako hroznový koncentrát.
Naproti tomu bohužel cukr vyletěl nahoru. Příčinou dle mého názoru spíš, než energie je snaha cukrovarů zvýšit dlouhodobě neudržitelně nízkou cenu cukru.
Škoda, že podobnou možnost nemají vinaři, kteří při zvýšených nákladech prodávají lahev kvalitního vína okolo dvou stovek už patnáct let. Ale vidíme, že situace se každým dnem zklidňuje.
A taky už víme, že vypěstovat si sami, se prostě vyplatí.
Zdroj: blog Rádce pěstitele, Vinařský dům Kopeček.
Diskuze