Zprávy

Slovácký gastrofestival zachutná a zavoní po trnkách

Středa Září 21, 2022
51

Přijměte srdečné pozvání na Slovácký festival chutí a vůní. V sobotu 24. 9. v 10 hodin se otevřou brány Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Areál se pro tento den
promění v tradiční jarmark toho nejlepšího ze slovácké kuchyně. Přijďte zavzpomínat na výborné pokrmy z dětství a na vůně, které se linuly domácností při nedělním pečení.
Gastrofestival, originální svým zaměřením na tradiční kuchyni, se letos uskuteční už po osmé.
Každému ročníku vévodí symbolicky nějaká surovina, motiv. Po loňském medu a ořeších jím letos budou švestky nebo jak se říká „trnky“. Nebudou tak chybět například tradiční báleše nebo patenty s povidly, ale ani povidla samotná. Ovšem poctivá, bez dochucovadel a umělých konzervantů. A ochutnali jste už uzené maso s trnkovou máčkou a bramborovým knedlíkem? Tato nezaměnitelná kombinace sladkého se slaným se řadí mezi favority slovácké kuchyně. Nezapomínejme ovšem ani na trnky v podobě tekuté. I ty budou na festivale k ochutnání.
„Slovácký festival chutí a vůní navštěvuji každoročně a nejinak tomu bude letos.

Tradiční pokrmy našeho regionu mám opravdu rád. Určitě zvu všechny nejen na skvělé jídlo, lokální pivo a víno od místních vinařů, ale i na příjemnou, až rodinnou atmosféru, která vždy skanzenem zavládne. A to i přesto, že vloni festival navštívilo kolem 2000 návštěvníků,“ zve na gastrofestival Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko – hlavního organizátora akce.
Letos přijalo pozvání na festival přes 20 prodejců. Nově se představí například pivovar Chmelnice z Napajedel nebo trojice zkušených řezníků z Farmy Šimčíkovi z Jarošova, kteří se postarají o masové pokrmy jako guláš, čerstvé škvarky i klobásky. Na festivale nepřijdou zkrátka ani vegetariáni či bezlepkáři, na ty bude čekat třeba dýňová kaše s houbami ze Salaše. Ze sladkých pokrmů pak nesmí chybět domácí kynuté buchty, švestkové knedlíky a mezi skutečně tradičními jídly například báleše, patenty, metyja nebo „ušmúraný regiment“. Na tyto pokrmy dnes natrefíte spíše vzácně, a tak pokud neznáte, určitě přijďte a ochutnejte!
Festival zahájíme v 10 hodin, kdy všechny návštěvníky přivítá již tradičně moderátor Martin Rezek. Od 11 hodin se můžeme těšit na folklorní vystoupení dětského souboru Dolinečka ze Starého Města. Děti se ve svém pásmu „Báleše s trnkama“ hravým a úsměvným způsobem taktéž dotknou tématu tradiční kuchyně.

Doprovodí je cimbálová muzika Dolinka pod ZUŠ Staré Město. O další folklorní zábavu se pak postará ženský sbor Hradišťanky, složený z bývalých členek tanečního souboru Hradišťan a Old Stars Hradišťan.

Program doplní povídání o regionální kuchyni s etnografkou skanzenu Rochus Martinou Čechmánkovou. V odpoledním bloku pak na festival zavítá Jarka Vykoupilová, moderátorka Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín. Představí nám druhý díl úspěšné knihy Babské rady s názvem Babské rady na celý rok a přečte z ní také několik úryvků.
Součástí doprovodného programu budou hry a poznávací úkoly pro děti, jízda na poníkovi a oblíbené tematické soutěže, které jsou určeny i dospělým. Ceny pro úspěšné soutěžící, věnované samotnými prodejci, jsou převážně chutné a voňavé, ostatně jako celý festival.
Zkrátka bude se ochutnávat, soutěžit, bude se piknikovat a taky zpívat, protože folklor ke Slovácku neodmyslitelně patří. Přijďte na Slovácký festival chutí a vůní v sobotu 24. 9. od 10 hodin.

Veronika Friedlová

Štítky:

nenechte si ujít