Revue

Poklady z kuchyně našich babiček Bůček pečený na medu

Úterý Prosinec 14, 2021
405

Čím si pořádně spravit náladu, když dny jsou čím dál kratší, sluníčka i energie málo, ráno krusta na okenních sklech u auta, a nejen naoko už to vypadá, že se blíží Vánoce? Čím dobít baterky v době předvánočního shonu, hektického nakupování dárků, pečení patnácti druhů cukroví a smýčení pavučin po celém domě? Upečte si lahodný bůček v medové krustě! Tento vykostěný, poměrně mastný kus masa z břicha prasete je oblíbený nejen v české, ale také v čínské, hispánské, dánské, korejské, a dokonce i thajské kuchyni, známé především využitím všemožných druhů zeleniny. Pamatujte ale na to, že na 100 gramovou porci připadá v případě pečeného bůčku kvůli vysokému obsahu tuku více než 500 kalorií. 

Suroviny pro 4 osoby (doba přípravy cca 1,5 hodiny)

1 kg vepřového bůčku

Na medovou marinádu:
5 lžic oleje (pro zdravější verzi může být olivový)
5 lžic medu
2 lžíce polotučné hořčice
palice česneku
2 polévkové lžíce pepře

1 lžíce grilovacího koření

1 lžíce mleté červené papriky
2 čajové lžičky soli

Postup přípravy: 

Bůček i s kůží vcelku očistěte, opláchněte, osušte a kůži nařežte ostrým nožem asi 2 cm hluboko tak, aby vzniklo mřížkování. Není to dobré jen pro efekt, kůžička se tak pořádně propeče a bude křupavá, navíc se dostane marináda i do masa, a to bude chutnější a křehčí. Bůček ze všech stran pořádně nasolte. Maso nechte odležet v ledničce. Mezitím si v malé misce připravte marinádu na medovou krustu. Našlehejte med s olejem do hladké směsi a přidejte do ní hořčici, pepř, mletou červenou papriku a grilovací koření. Rovněž tak přidejte prolisovaný česnek, čím více, tím lépe. Maso ze všech stran pořádně prolijte marinádou, nešetřete ani v záhybech, které vznikly nařezáním částí masa s kůží. Takto naložené maso vložte do pekáče a nechte pár hodin naležet v ledničce. Pokud jej necháte odpočívat v marinádě přes noc, výsledek bude ještě mnohem lepší. Česnek nemusíte lisovat, může být i nakrájený na plátky. Na druhý den rozehřejte troubu na 200 stupňů Celsia, maso podlijte trochou vody, aby se nepřipalovalo, přikryjte poklicí a dejte na hodinu péct. Jakmile se voda začne odpařovat a maso připékat, pokaždé lehce podlijte trochou vody. Když je maso téměř měkké, což je asi po hodině pečení, polici odklopte a dopečte ještě na mírnější teplotu zhruba půl hodiny odkryté, dokud bůček nezezlátne. Mezitím potírejte zbytkem marinády, aby se maso hezky nasáklo a vytvořila se křupavá kůžička a krusta. Na zbylých 10 minut můžete teplotu zase přidat. Tento způsob pečení má svůj důvod, maso se pak přímo rozplývá na jazyku. Upečený bůček nakrájejte na kousky či plátky a podávejte ještě teplé. Jako příloha se k němu hodí nejen pečené nebo šťouchané brambory, ale také cuketové či kedlubnové zelí s knedlíkem či noky, špenát nebo čerstvý chléb. Bůček je možné podlévat při pečení také pivem a přisypat k němu při pečení na vůni a chuť ještě i trochu kmínu. Pokud milujete maso pečené s cibulí, můžete ještě alespoň dvě přidat. Bůček pečte vždy kůží nahoru. A pokud nejste na českou klasiku, ale rádi byste bůček vyzkoušeli, upečte jej na čínský způsob, s jasmínovou rýží, jarní cibulkou a sezamem. Vložte jej minimálně několik hodin denně do marinády ze sójové a rybí omáčky, třtinového cukru, najemno nasekaného česneku a na kostičky nakrájené cibule. V tomto případě ovšem bůček nepečte vcelku, ale nakrájejte jej před marinováním a pečením na plátky. Hotovým bůčkem obložte na misce uvařenou jasmínovou rýži a bohatě zasypte sezamovým semínkem. (Rh) 

 

Štítky:

recepty