Revue

Poklady z babiččiny kuchyně Plněná sekaná s vejci a klobásou

Pondělí Leden 31, 2022
215

Kdo by neměl občas v mrazáku vaničku mletého hovězího, odřezky a zbytky masa z nejrůznějšího vaření, a v ledničce trochu vařeného kuřecího z nedělní polévky, které už se do talířů „nevešlo“? Recept, jak na nejrůznější masové zbytky, je přitom chutný a jednoduchý – pomlet všechny kousky plecka, krkovičky nebo bůčku, přidat k nim klidně i zbytky vařeného a trochu voňavého koření, udělat velký plát, ten potřít hořčicí, naplnit, zamotat a upéct dozlatova-a chutné jídlo je do hodiny a půl i na stole! Málo platné, sekaná s bramborovou kaší patří k oblíbeným jídlům Čechů stejně, jako třeba řízek se salátem, rajská s knedlíkem nebo bramboráky smažené na sádle. Pokud mletý plát naplníte třeba vařenými vejci natvrdo, dobrou klobáskou či okurkem, dáte klasické sekance nový šmrnc. Mletá masová roláda vypadá velmi efektně na řezu, jen je potřeba ji při motání řádně utahovat, aby se při krájení na talíři či na tácu nerozpadla. Toto zdánlivě obyčejné jídlo bývá tak vděčným doplňkem občerstvení nejrůznějších oslav, a je chutné jak teplé, tak studené jako součást nejrůznějších mís. 

Suroviny: 

1 kg mletého masa (můžete namíchat různé druhy)

2 celá vejce

Palice česneku 

2 cibule 

Sůl, pepř, mletá červená paprika, mletý kmín – po 1 čajové lžičce

(nebo podle chuti hotové koření na mletá masa)

Hrstka majoránky

Hrst strouhanky nebo 2 tvrdé rohlíky 

1 dl mléka 

2 lžíce sádla na opečení cibulky   

Na plnění mleté rolády: 

4 vejce uvařená natvrdo

Hořčice (plnotučná, kremžská, dijonská dle chuti)

Klobáska

Sterilovaný okurek nebo paprika, případně směs zeleniny, například Moravanka)

Postup: Maso umelte, případně vsypejte již namletou vaničku do mísy. Přidejte dvě celá vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, veškeré koření a mléko. Cibulku nakrájejte na kostičky a nejprve ji opečte na oleji nebo na sádle. Přidejte do směsi a pořádně s kořením propracujte. Majoránku řádně promněte mezi prsty, aby se hezky rozvoněla. Pokud nemáte strouhanku, nakrájejte do mletého masa 2 starší rohlíky na kostičky, které předtím namočte na chvíli do mléka. Vše znovu řádně propracujte. Poté si na kuchyňskou linku rozložte potravinovou fólii, a přendejte na ni masovou směs. Rozetřete rovnoměrně prsty nebo válečkem a vytvořte asi 1 cm vysokou placku. Tu potřete pořádně hořčicí a nyní můžete poklást vším, co máte rádi, podobně jako když děláte kuřecí či jinou masovou roládu. Do mleté rolády se hodí krásně vejce vařená natvrdo, která můžete použít pro efekt celá, nebo je rozkrojit napůl. Přidejte také klobásku či jinou uzeninu a sterilovaný okurek, případně cibulky, kapii nebo zasypte pikantní zeleninovou Moravankou. Nyní přejděte k motání rolády, přičemž si pomozte potravinovou folií. Pořádně roládu při rolování utahujte, aby se při krájení nerozpadla. Smotanou roládu přeneste na plech nebo do ohnivzdorné nádoby a podlijte vodou. Můžete použít pečící papír. Roládu potřete olejem, aby nebyla nahoře suchá. Vložte do předem vyhřáté trouby, a pečte asi 45 minut na 180 až 190 stupňů Celsia. Pravidelně roládu kontrolujte a podlévejte, aby se nespálila. Povrch polévejte výpekem. Po upečení dozlatova mletou roládu nechte trochu vychladnout a opatrně nakrájejte. Jako příloha se hodí poctivá bramborová kaše s máslem, vařený brambor s petrželkou či šťouchačky s osmaženou cibulkou a slaninou. A, samozřejmě, také sladkokyselá okurka, domácí čalamáda či nakládaná červená řepa. Pokud chcete roládu malinko mastnější, přimíchejte do základu také trochu jemně umletého bůčku. (Rh)   

Štítky:

recepty