Zprávy

Neobyčejně skvělá úroda na Horňácku je letos v modrém ovoci. Pod kotlem kuželovské pálenice hoří kotel letos nepřetržitě

Středa Listopad 24, 2021
927
Majitel horňácké pálenice David Kozumplík si na nedostatek práce určitě stěžovat nemůže.

KUŽELOV – Jediná oficiální pálenice se slivovicí ve vyhlášeném regionu na Slovácku zažívá několik dnů nepřetržitý provoz pod kotlem. Pěstitelé, nejen místní ale i z okolí, nenechají dveře do objektu zavřené.   

„Letos oproti loňskému slabému roku cítíme zvýšený zájem pěstitelů o služby naší palírny. Dá se říct, že je výjimečný na modré ovoce. Hlavně zde převažující odrůdy Durancie se letos urodilo bohatě. Plody nebyly vlivem sucha na konci sezony sice velké, ale cukernatost je tradičně vysoká,“ informuje NOVÉ SLOVÁCKO majitel palírny David Kozumplík.

„Z tradičních druhů ovoce letos byla slabší úroda meruněk díky mrazíkům. Zato mirabelek oproti loňskému roku, kdy nebyly vůbec žádné, se urodilo, řekl bych dostatečně se zatím nejlepší aromatickou vůní oproti jiným rokům. Potěšilo nás i pár litrů oskerušovice a dřínovice, která vyniká nádherným specifickým  aroma, ale sběr je opravdu jen pro zanícené fanatiky,“ tvrdí při pracovním procesu zkušený páleničářský odborník.

„Co je ale velká zajímavost, je pálenka z borůvek. Ta vůně vám prostě podlomí kolena. Chodíme kolem tanku s kolegou jako mlsní kocouři a chystáme pomalu první šarži k lahvování. Zanícení fandové ovocných destilátů v republice se mají letos rozhodně na co těšit,“ dodává David Kozumplík při nalévání do štamprle ke koštování lákavého vzorku.     

Palírna ovoce v Kuželově funguje od poslední rekonstrukce třetím rokem, ale její historie spadá až k roku 1929, kdy byla poprvé zbudována v bývalé  ledovně Ševečkovi hospody.

Většinu roku jede v režimu lihovaru, kdy vyrábí vlastní pálenky, které poté prodává pod svojí značkou Palírny U Větrného Mlýna.  V půlce listopadu přechází každým rokem do režimu pěstitelského pálení a zpracovává především modré ovoce pěstitelů z okolí.

Sezona pálení pro pěstitele zde bude trvat s určitostí do února.

 

                                                                                    (Foto a text Tonda Vrba)

Štítky: