Zprávy

Mláďata u majn Rothschildových

Úterý Září 20, 2022
71
Foto Josef Petrica

Hodonínská zoologická zahrada se může pochlubit dvěma mláďaty u majn Rothschildových
(Leucopsar rothschildi). Ta vylétla z hnízda začátkem července a od té doby je návštěvníci
mohou ve voliéře vidět ve společnosti obou rodičů, ale i dalšího ptačího druhu, satyrů
Temminckových, se kterými prostornou voliéru sdílí.
„Pár majn v průběhu června zahnízdil v zadní části venkovní voliéry, kde nebyl rušen
návštěvníky a měl pro hnízdění potřebný klid,“ vysvětluje zootechnik Jiří Ingr, který se v zoo
zabývá chovem ptactva, a dodává, že mláďata vypadají velmi vitálně a zdravě. Jejich pohlaví
zatím není známé. „Tento druh chová hodonínská zoo od roku 2011 a od té doby se zde
podařilo odchovat celkem 11 mláďat. Letošní mláďata zde ale nezůstanou a půjdou do jiných
zoologických zahrad. O jejich umístění rozhodne koordinátor chovu,“ doplňuje dále Ingr.
Majny Rotchildovy jsou totiž součástí Evropského záchovného programu, v němž jsou všichni
příslušníci jednoho druhu žijící v zoologických zahradách, které se do programu zapojily,
vnímáni jako součást jednotné záložní populace. Tu je důležité spravovat tak, aby byla
dlouhodobě životaschopná a mohla posloužit jako pojistka pro případ, že by druh v přírodě
vyhynul.
Majna Rothschildova je endemitem ostrova Bali, kde je pro ně velkým nebezpečím úbytek
přirozeného prostředí a lov. Žije jich zde jen několik desítek. Naštěstí je přežití druhu
zajištěno právě díky velkému počtu jedinců, kteří se snadno rozmnožují v zajetí. V lidské péči
jich je okolo 1000 a část z nich je vypouštěna do volné přírody. Mezi zařízení, kde se majny
daří úspěšně rozmnožovat patří i hodonínská zoologická zahrada.
V přírodě majny obývají otevřené lesy s travnatým porostem. Mimo období hnízdění se
sdružují do větších hejn. Dospělá majna měří do 25 cm. Kromě černých konců křídel a ocasu
a modrého okruží kolem očí má majna Rothschildova bílé zbarvení. Samci mají navíc na hlavě
chocholku z peří, kterou v době rozmnožování vztyčují. Jde o monogamní druh, který si staví
hnízdo 4 až 10 m nad zemí. To je tvořeno suchými větvičkami a trávou či jiným materiálem.
Samice snáší dvě až tři vejce a poté na nich 12 až 15 dní sedí. Vylíhnutá mláďata pak krmí oba
rodiče. Mláďata jsou holá a slepá, opeří se po asi 22–24 dnech a na rodičích jsou po opeření
závislá ještě dalších zhruba 7 týdnů. Potravu majn tvoří pestrá škála jídla, od bobulí po hmyz.

Bc. Marie Blahová

Štítky: