Téma filtrace jsem v Novém Slovácku rozebíral už několikrát. Je to velmi rozmanitá a důležitá činnost, proto se k filtrování mladých vin ještě jednou rád vrátím a připomenu některé důležité technikálie a úskalí, které vás při filtraci můžou potkat.
V období začátku zimy mají někteří vinaři svá vína již vyčeřená a stočená i z jemných kalů. Na řadu přichází filtrace, aby vína byla čistá a připravená ke školení. I když i v tomto úseku ošetření vína se názory vinařů značně liší já osobně preferuji pomalejší styl výroby, s delší dobou zrání na kalech a co nejméně násilnou formou čištění vín.
Typy filtrace
Filtrace je separační technika, která se používá k zachycení pevných částic ve víně. Cílem je oddělení všech částic tak, aniž by došlo k úpravám, nebo dokonce ke změnám chemického složení, a nebo k negativnímu ovlivnění kvality vína. V podmínkách malovinařů je stále nejvhodnější desková filtrace. Je nejméně náročná na obsluhu a kvalita filtrace při používání moderních desek je velmi vysoká. Navíc cena deskového filtru i s čerpadlem je v současnosti velmi příznivá (necelé 4 900 Kč).
Na vína, která jsou pouze vyčeřená a která obsahující poměrně velké množství částic (na oko není nápoj průzračně čistý), použijte filtrační desky na tzv. hrubou filtraci. To znamená s propustností 3 až 8 mikronů záleží podle zakalenosti vína.
Pokud si myslíte, že víno je již čisté a na filtraci založíte desky jemné. Tedy od 1 do 3 mikrony. Pokud ale práci čistotu vína přeceníte, desky se většinou velmi rychle zanesou a je třeba je vyměnit, zbytečně si tak přiděláte práci.
Nezapomeňte před filtrací desky pořádné propláchnout vodou, odstraníte tím z větší části buničinový závan, který by mohl ve víně po papírových deskách zůstat.
Jak správně nastavit deskový filtr
Dodržet správné pořadí stran desek je naprosto zásadní. První filtrační deska míří hrubou (nerovnou) stranou ven z filtru k červené desce, její druhá – hladká strana dovnitř filtru. Následuje plastová deska, po ní filtrační deska s hladkou stranou směrem ke straně předchozí hladké desky. Platí tedy pořadí – hrubá (nerovná) strana filtrační desky/hladká strana -> plastová deska <- hladká strana filtrační desky/hrubá strana -> plastová deska -> hrubá strana/hladká strana -> atd.. Filtrační desky nevkládejte mezi kovovou desku a červenou plastovou desku!
Výběr filtračních desek
Co se týká filtračních desek, jednoznačně doporučuji (a v našem vinařství také používám) špičkové desky Becopad. Jsou sice dražší, ale vyrobeny unikátní technologií a bez lepidla. Jde o čistou buničinu, která nezanechává ve víně žádnou stopu. Tyto desky nepotřebují téměř první proplach, vydrží filtrovat o hodně déle a při správném zacházení se dají i promýt a znovu použít.
Pokud si nejste jisti s výběrem konkrétních hrubosti filtračních desek, zeptejte se u nás ve Vinařském domě v Dubňanech. Jak jsem zmiňoval – tyto desky sami používáme, takže vám rádi odborně poradíme.
Po ukončení práce dodržujte mikrobiální čistotu a důkladně filtr s hadicemi a čerpadlem propláchněte, nejlépe vřelou vodou, nebo některým z mnoha dezinfekčních přípravků, které jsou také v nabídce Vinařského domu. Hygiena ve sklepě je opravdu důležitá.
Tip na závěr – filtrace očima vinaře
Správná příprava deskového filtru je pro samotnou filtraci zásadní. Zajímá vás, jak filtr nastavit? Podívejte se na naše video očima vinaře. Na počítači nebo chytrém mobilu zadejte do řádku s webovou adresou text www.bit.ly/filtr-colombo a nebo na Youtubu zadejte do vyhledávače Vinařský dům Kopeček. Máme tam svůj kanál s mnoha videi.
Zbyněk Kopeček
Diskuze