
Vína se ve sklepě krásně čistí, vypadá to kvalitativně na skvělý ročník. Ale! Jak muž jsem v mnoha sklepích postřehl, že některé typy vín čekají v době školení komplikace.
O sirce už tady několikrát byla řeč a bohužel i letos je sirka poměrně častým jevem, takže jen ve stručnosti – sirku poznáte jako charakteristický zápach po zkažených vejcích. Spolehlivým lékem na ni jsou preparáty na bázi mědi, které již po několika hodinách reagují a váží na sebe H2S. V nabídce Vinařského domu Kopeček máme na tento problém velmi osvědčený italský přípravek Ramesol sirka stop. Balení 25 ml nebo 200 ml můžete použít podle intenzity vady v dávce 20 – 30 ml/hl, v závislosti na rozvinutosti sirky. Sediment za několik dní odstraňte stočením nebo i filtrací, a víno za pár či více dní voní jako dřív.
Ale vína trpí i jinými problémy. Například vysoké hořčiny a trpkost. Taková vína mají svíravou a nepříjemnou chuť. Tyto příznaky jdou výrazně snížit přípravkem FitHill Proteina P. Díky přírodním extrahovaným látkám dokáže FitHill výrazně upravit chuť směrem k příjemným tónům.
Těkavky a svíravé tóny dokážou nejen červená vína úplně zničit. Vína působí tence, kyselý odér je ve vůni a v chuti a pálí na patře. Na zmírnění těchto nepříjemných tónů máme nově v nabídce Pure Hill Speciál. Ten nejen zlepšuje senzorické vlastnosti vína, chrání před oxidací, zlepšuje filtrovatelnost vína, ale hlavně odstraňuje třísloviny a polyfenoly.
Podobně jako Clarito Hill, který umí zlepšit stav zoxidovaných vín u bílých a růžových vín, u červených odstraní třísloviny a zjemní kyselé tóny v chuti.
Kdo pracuje s kaly, tvoří větší vína a zdravé kvasnice pomocí batonáže implantuje do vína, tomu doporučuji přípravek Rapidase Hill Batonáž. Pomůže vám optimalizovat proces míchání na kvasnicích tím, že pomáhá uvolňovat manoproteiny a další prospěšné koloidy, obsažené v mrtvých kvasinkových buňkách. Proces je pak vyváženější a nehrozí nežádoucí problémy.
Pokud se vám zdá, že víno nemá to správné tělo, že je útlejší a na hraně oxidace, doporučuji FermiTan Harvest Hill, moderní a hlavně přírodní materiál extrahovaný z lístků zeleného čaje. Tedy žádná chemie. Zvýší ve víně odolnost proti oxidaci, zvýrazní komplexní aroma a tělnatost vína.
A když už jsme u zvýšení senzorických a aromatických kvalit hotových vín, doporučuji použít kvalitní taniny. Myslím tím opravdu legendární a kvalitní taniny, jako je Premium UVA, Premium Tostato, Premium Limusin, který je výborný i do bílých vín a do zralých červených Premium UVA.
Celá řada těchto TOP světových taninů je vyzkoušená, a pokud se při jejich aplikaci budete řídit návodem, docílíte výrazného zvýšení kvality vína. Potíž dříve byla v tom, že výrobce nabízel tyto špičkové taniny pouze v půl kilovém balení a výše, takže nejlevnější vyšel na 4 000 Kč a výš. Abychom nabídli tyto jedinečné pomocníky i malým vinařstvím, začali jsme je přebalovat i do malých, 10ti gramových obalů. Při doporučeném dávkování stačí toto balení na 200 litrů vína.
Novou řadu přípravků Hill, které jsem dnes tak trochu představil, otvíráme nové možnosti napravení problematických vín. Na vypálení je vždycky času dost..
Pokud byste se o nejen těchto, ale i dalších kvalitních přípravcích chtěli dozvědět více, neváhejte nás navštívit ve Vinařském domě v Dubňanech. Rádi vám vše ukážeme a vysvětlíme. A jestli to chcete vědět hned, není nic jednoduššího, než otevřít v počítači či na mobilu internetový prohlížeč a jít na náš web www.vinarskydum.cz Je tam veškerý náš sortiment, včetně podrobných údajů, návodů, článků, tipů, triků a všeho dalšího, co jde dnes na internetu najít.
Zbyněk Kopeček
Diskuze