Zprávy

Vzkaz pro další generace v budově Zarazického centra pokračuje

Sobota Březen 6, 2021
316
Předseda osadního výboru Zarazice Jiří Pavka ukazuje místo, odkud byla vyjmuta a opět vložena časová schránka. (Foto: Vojtěch Peša)

VESELÍ NAD MORAVOU, ZARAZICE – Vzkazy od minulých, současných generací po budoucí se v tzv. časových schránkách nemají přerušovat. V polovině února navázali na tuto tradici při probíhající rekonstrukci Zarazického centra a do zdi budovy vložili představitelé města a zarazického osadního výboru novou.

„Ta úplně původní byla do stěny dnes již bývalé základní školy v Zarazicích umístěna při její výstavbě v roce 1894,“ sdělila NOVÉMU SLOVÁCKU  bývalá ředitelka školy Ludmila Jakubová. 

„První časová schránka měla podobu skleněné láhve. Obsahovala pamětní listinu popisující důvody a průběh budování nové zarazické školy, dále noviny Hlas ze dne 9. června 1894, noviny Hospodář moravský ze dne 10. června 1894 a 26 dobových mincí různé nominální hodnoty,“ řekl k historii časové schránky vedoucí městského muzea ve Veselí na Moravou, Peter Futák.

Podobná časová schránka byla umístěna také v budově staré školy, vybudované v roce 1870, kterou měla nová škola nahradit.

„Vedle pamětní listiny obsahovala ještě stanovy Spolku moravských učitelů v Olomouci ze dne 9. dubna 1870 a noviny Našinec ze 4. června 1870. Obsah schránky z roku 1870 byl v roce 1894 ze svého původního místa vyjmut a vložen do schránky nové,“ doplnil Futák. Nedotčena na svém místě poté časová schránka zůstala až do roku 2004, kdy byla během stavebních úprav na budově školy vyjmuta a otevřena. Její obsah byl poté předán do Městského muzea Veselí nad Moravou, v jehož sbírkách se nachází doposud.

„K dalšímu otevření schránky došlo začátkem letošního roku během stavebních úprav budovy. Původní obsah byl doplněn v symbolické datum 12. 2. 2021 o aktuální informace o Zarazicích i městu jako takovém, přibyl také dopis starosty města Petra Koláře a předsedy osadního výboru Zarazice Jiřího Pavky adresovaný budoucím generacím“, informovala tisková mluvčí města Žaneta Jančaříková. 

Poté bylo vše vloženo do nového měděného tubusu a vráceno zpět na původní místo, do renovované fasády budovy.

 (av) 

Štítky: