Poklady z babiččiny kuchyně

Poklady z kuchyně našich babiček Letní erteplový „buřtguláš“

Sobota Září 18, 2021
106

Léto budiž pochváleno, říkají si určitě všichni ti, kteří vlastní alespoň nějakou tu menší zahrádku, a každý den sbírají právě v tomto prázdninovém čase nespočet jejích chutných darů. Patří k nim třeba brambory, cibule, česnek, nebo třeba rajčata a papriky, které každému letnímu pokrmu dodají ten správný chuťový říz a šmrnc. Právě tyto ingredience tvoří navíc základ jídla, které je rychlé, ale hlavně velmi oblíbené a chutné – buřtguláši! Jeho základem je dobrá uzenina a brambory, po slovácku erteple. A, samozřejmě, také sladká červená paprika, česnek a majoránka na provonění. Mimochodem, víte, že jediný mlýn na papriku na území Čech a Moravy v bývalém Československu, se nacházel v Hodoníně v sousedství cukrovaru u vlakového nádraží? Ale zpátky k majoránce. Právě tato bylinka, oblíbená nejen v letních měsících, protože je výtečná i nasušená, povzbuzuje chuť do jídla, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a působí proti nadýmání. Uvolňuje také svalové křeče a celkově posiluje nervový systém. A věděli jste, že čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo od nachlazení? Její jemně kořenná chuť i vůně se skvěle kombinuje s česnekem, který je považován za dokonalé přírodní antibiotikum a jednu ze superpotravin. Proto také nesmí chybět v žádném guláši – ani v tom „erteplovém“. Jemně voňavou majoránku do guláše si navíc můžete vypěstovat i sami doma – v truhlíku za oknem i vysetou v zahrádce. Vysévá se v dubnu, potřebuje teplé a zároveň slunné místo s kvalitní, dobře prohnojenou půdou. 

 

Suroviny:

1 kg brambor

3-4 klobásy nebo jiná uzenina (gothaj, slovenský kabanos…)

1 velká cibule

3 stroužky česneku

2 lžíce sádla

2 světle zelené papriky

2 litry vody

Sůl, pepř, mletá červená paprika

Majoránka na dochucení

3 lžíce hladké mouky na zahuštění

Kostka Masoxu (nemusí být)

Lahůdková cibulka na dozdobení 

Příloha: Chléb nebo jiné pečivo

Postup: Nejprve si do většího hrnce dejte rozehřát sádlo a na něj vsypte na kostičky nakrájenou cibuli. Než cibulka zezlátne či spíše zhnědne, oloupejte si brambory a nakrájejte je na kostičky, stejně jako

Štítky:

recepty