Revue

Poklady z babiččiny kuchyně Pupáky s mákem a medem

Pondělí Leden 24, 2022
268

Říká se jim také opekance či někde dokonce bobálky, a snad žádné jiné jídlo nevystihuje atmosféru „obyčejnosti“ starých časů, jako právě tohle. Dříve byly pupáky typickým Štědrovečerním jídlem, které se podávalo na stůl právě na Vánoce, nebo se tyhle mlékem promočené buchtičky s mákem jedly na Tři krále. K Vánocům kdysi tohle jídlo patřilo stejně, jako dnes smažený kapr s bramborovým salátem a linecké cukroví. Často se pupáky jedly z jedné mísy, aby se tím ještě znásobil pocit pospolitosti rodiny. Připravovat se ale pupáky mohou, samozřejmě, po celý rok. Moje babička Marie Lopraisová z Vracova je alespoň takto občas pekla, a dodnes si tu chuť mazlavých buchtiček nasáklých mlékem a makovou zálivkou často vybavuji, když listuji ve svém ochmataném sešitu s recepty, a narazím v něm při hledání inspirace k sobotnímu obědu právě na pupáky. I bez masa dokázaly naše babičky nasytit celou velkou rodinu. Buchty a sladké pokrmy vůbec měly totiž v jídelníčku našich předků nezastupitelné místo, asi jako chleba. Zajímavostí je, že pokud začnete tento prastarý recept vyhledávat na internetu, vyběhne vám především na slovenských serverech. Tam jsou totiž na Moravě téměř zapomenuté pupáky s mákem stále velmi oblíbeným jídlem.  

Suroviny: 

400 g hladké nebo polohrubé mouky (může být i půl napůl)

800 ml mléka

200 g mletého máku a moučkový cukr na dochucení

Kostka kvasnic

4 lžičky krystalového cukru

50 g másla

2 žloutky 

6 lžic medu

Špetka soli

2 lžíce rumu

Kůra z půl citronu 

Postup: Nejprve si připravíme klasické kynuté těsto. Prosejte hladkou či polohrubou mouku a udělejte do ní důlek. Do něj rozdrobte kostku droždí, vlijte žloutek s troškou mléka s cukrem a posléze přidejte i rum a citronovou kůru. Nechte malinko nakynout a poté vymíchejte vláčné těsto. Míchejte do té doby, dokud se nebude lepit na okraje mísy. Potom nechte nakynout, během tohoto procesu jednou promíchejte. Jakmile těsto pořádně vykyne, přendejte jej na pomoučený vál. Rozdělte na několik kousků a ty jednotlivě vyválejte do válečků, jako když se dělají dukátové buchtičky. Vložte válečky do vymazaného pekáče s rozpuštěným máslem, rozkrájejte rádýlkem nebo nožem na malé buchtičky, a nechte znovu kynout. Můžete z hada také nakrájet menší buchtičky a ty jednotlivě vkládat do pekáče nebo na plech. Další možností je vyválet silnější placku, a z té pak vykrajovat drobná kolečka a ta vkládat do vymazaného pekáčku. Po vykynutí buchtičky potřete máslem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova na 190 stupňů Celsia jako klasické buchty. Tyhle jsou ale hotové zhruba za 15 minut. Vychladnuté je dejte do velké skleněné mísy nebo plátěné utěrky a odložte na chladné místo. Vydrží takto připravené i několik dní. Asi 3 hodiny před jídlem je spařte v horké vodě a sceďte. Pupáky vsypte znovu do mísy a tu postavte na hrnec s vodou. Přelijte roztopeným máslem a horkým mlékem, aby se pupáky krásně nasákly. Přikryjte a nechte nad parou hezky dojít. Občas promíchejte a přelijte horkým mlékem dle potřeby. Musí být měkké, ale ne rozmočené. Pupáky můžete ihned po upečení vyklopit na talíře a přímo na nich hojně posypat mletým mákem s moučkovým cukrem, do kterého můžete přidat i jeden dva vanilkové k provonění. Nakonec je ještě polijte medem na doslazení a znovu přelijte horkým mlékem. Pokud ale máte raději buchtičky křupavější, nechte je v míse ještě na pár minut zapéct v troubě. Jako rychlá alternativa se dá toto babičkovské jídlo připravit také z nakrájených rohlíků. Postup je stejný, rohlíky nakrájejte na kolečka, přelijte je vroucím mlékem, posypte mákem a zapečte v troubě. Na talíři ale vždy pokapejte medem. (Rh)

Štítky:

recepty