Kultura

Nejlepší kysané zelí na Slovácku měl školník z Uherského Brodu

Pondělí Únor 17, 2020
268

Blatnička – Jubilejní desátý ročník má za sebou košt O nejlepší kysané zelé na Slovácku. Návštěvníci, mezi kterými byla i početná skupina z partnerské obce Blatničky, ze slovenského Trstína, nakonec vybrali jako nejchutnější vzorek Oto Joska z Uherského Brodu s jasným počtem 192 hlasů. Druhé místo patřilo manželům Vaňkovým z Březolup a třetí v pořadí skončil ze 126 dodaných vzorků Marek Šlapal z Brna-Žabovřesk.

„Jako školník jsem už dost populární, ale že tak budu vypadat proslavený mediálně i republikově, to je opravdu moc. Kdo by ale chtěl ochutnat náhodou vítězný vzorek, tak má smůla. V zeláku ho mám už málo a nenajde cestu ani k mým dvou dcerám,“ prohlásil „najlepší slovácký zelar“

Oto Joska, tatínek vyhlášené herečky Slováckého divadla, Jitky Joskové-Hlaváčové. NOVÉMU SLOVÁCKU prozradil vlastní výrobu. „Do pětadvaceti kil hlávkového zelí dám dvě kila cibule, sáček kmínu, půl kila soli a začnu mačkat. Pracuji rukami, protože je mám dostatečně velké. Vodu poté vyleji, dělá to asi šest, sedm litrů. Po nacpání do kameninového zeláku už jen čekám, co z toho vyleze,“ říká Joska. Přitom zabodoval v této soutěži kvalitou i v loňském ročníku, kdy se umístil v pořadí na pomyslné bronzové příčce. Překvapení na Slovácku zažil přítomný náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Marek Šlapal, který skončil na třetím místě.

„To jsem opravdu nečekal, že budu tak dobrý. Přitom mě těší, že jsem spjatý s oceněním ze Slovácka, protože tatínek pochází z Uherského Brodu,“ rozplýval se radostí nad úspěchem vášnivý „zelař“ žijící v Brně-Žabovřeskách. „Zelí je nejlepší prevence proti všem virům a chřipce. Příprava kvašeného zelí odstraňuje stres. Jeho pěstování přináší pocit, že svět se ještě nezbláznil. Ale nejlepší je společně se sejít a navzájem ochutnat, jak se komu podařilo. Byla to bezva akce s příjemnými lidmi. Děkuji za pozvání, za rok zase,“ dodal Marek Šlapal, který také se smíchem přiznal, že jeho příjmení nemá se šlapáním zelí žádnou spojitost a tuto pracovní činnost nepoužívá.

„Je pravda, že většina vzorků byla k ochutnání, ale našel jsem i pár, které bych do soutěže nedal. Já jsem milovníkem kysaného zelí bez cukru, se solí, kmínem a mohou tam být i jaderničky,“ doplnil nad voňavým stolem známý
fotograf z Olomouce Honza Koráb. Na Slovácko přijel i se svojí rodinkou a domů si odvezl několik sklínek této vitamínové bomby. Určitou raritou mezi degustátory byl teprve dvanáctiletý Dominik Kovařík z Uherského Ostrohu. Stihnul ochutnat všech 126 vystavených vzorků. „Mamka mi říkala, že kysané zelí je zdravé. Zkusil jsem to a zachutnalo mi. Doma si pochutnávám i na vepřo-knedlo-zelo,“ prozradil chlapec. Tonda Vrba