zahrádka / vinohrad

Ne vždy se všechno podaří

Sobota Duben 17, 2021
1404

Není to tak dávno, kdy jsem zde psal o nový preparátech na zkrášlení vín, na jejich stabilizaci i doladění. Na vysvětlení pro lidi, kteří nad takovými postupy při výrobě vína ohrnují nos a mluví o průmyslovém víně. Naopak. Nejde o nic zlého, o nic mimořádného a ani o nic nového. 

Už staří Římané se snažili k dobrému ovlivnit chuť a stabilitu vína, proto vymysleli síření. Ve středověku se zase do vín přidávaly různé byliny, aby se zlepšily chuťové vlastnosti. Dnes je konzument zvyklý na kvalitní vína vysoké jakosti. Tedy alespoň konzument, kupující si lahvové víno. 

A aby se toho dalo kontinuálně docílit, musíme občas vínu pomoci. Děje se to tak v naprosté většině přírodními látkami, pomocí enzymu, taninů, bentonitů či kyselin. 

Vinařský dům v Dubňanech obohatil svou nabídku o špičkové přípravky z Francie, kde je tamní zkušení enologové běžně používají i do svých proslulých vín. Kromě prvotřídních taninů řady Premium, tedy Uva, Color, Limusin nebo Tostato, ty již patří mezi roky zaběhlý sortiment a naprosto kladně doladí vína bílá i červená, máme v nabídce i novinky, která vínům opravdu pomůžou ven z problémů. 

Například Clarito Hill umí zlepšit formu naoxidovaných vín, sníží třísloviny u mladých červených, podrží barvu a vínu odstraní nepříjemnou kyselou pachuť. 

FermiHIll SUPER zase umí vína zakulatit, dodá jim plnou, čistou chuť a výrazně zlepší jeho senzorické vlastnosti. To vše díky směsi přírodních proiteinů, bentonitů a polymerů. 

Další z naší řady s názvem Pure Hill Special zase dokáže lépe chránit víno před oxidací, umí udržet strukturu vína ve formě, zvýší chuťové vjemy a zlepšuje, díky kaseinům, filtrovatelnost vína. 

Tyto přípravky jsou určeny právě k doladění vín. Umíme ale i více.

Pro dlouhodobější perspektivu vína je vynikající přípravek EXTRA Hill Fresh. Zachová původní aromatiku a svěžest během zrání vín, zachová perzistenci i jemnost vína a stabilizuje tvorbu vinných kamenů. To vše díky speciální konstrukci monoproteinů a kvasinek.

Na smradlavější vína po sirovodíku je v nabídce Ramesol Stop Sirka, tekutý a velmi účinný nástupce Kupzitu. 

V horších ročnících můžou dělat starosti červená vína. ExtraHill Gusto je speciální přípravek, zlepšující senzorické vlastnosti a stabilitu takových vín. Co konkrétně umí? Zvýrazňuje jejich jemnost, svěžest a ovocnost, zlepšuje celkovou vyváženost, plnost a senzoriku, uchovává aromatickou intenzitu a perzistenci, stabilizuje vinný kamen či snižuje svíravost taninů. A to se některých červených může hodit.

Pokud navštívíte Vinařský dům v Dubňanech, zjistíte, že přípravků řady Hill od francouzských výrobců máme celou řadu a fungují špičkově – sám je už léta používám, kdy jsem si je v malém z Francie vozil. 

Tito pomocníci při výrobě vína, sektů, pálenek i moštů jsou jednoduší k použití, velmi dobře se rozpouští v objemu a nástup jejich funkce je okamžitý. Mnozí z nás vinařů si tak dík této škále vynikajících přírodních pomocníků spraví nejen víno, ale třeba i reputaci. 

Zbyněk Kopeček

Štítky:

vinohrad