
Téma skladování vín je aktuálně velmi žhavé a zrovna nerezové nádoby lze již spatřit i v těch nejmenších sklepích našeho Slovácka. Možnosti vinařů jsou totiž čím dál větší a pokud si lze zjednodušit nějakou tu práci a ušetřit tak námahu, a koneckonců i čas, není vůbec na škodu, podívat se na to blíže.
Souboj o ideální nádobu pro skladování nápojů u malovinařů stále svádí nerez a sklo (ponechejme teď dřevěné bečky stranou – ty v případě červeného vína mají své pevné a nenahraditelné místo). Která je tedy lepší – nerezová nádrž nebo demižon?
Dubňanská nostalgie
Doby, kdy demižony vyráběla moravská sklárna, sídlící jeden kilometr od našeho Vinařského domu Kopeček, jsou pryč a můžeme na ně jen nostalgicky vzpomínat. Co se týká kvality, tyto demižony bohužel nebyly úplně ideální. Vyráběly se totiž foukáním a tudíž v nejexponovanějším místě (na tzv „prsách“ – tedy v nejširším obvodu), bylo sklo tenké jako žárovka. Znám mnoho starých vinařů, kterým alespoň jednou v životě tento demižon praskl a často je tak i vážně pořezal.
Dnes se vyrábí technologií lisování skla a tak je jejich vrstva stejně silná a bezpečná na kterémkoliv místě nádoby. Jsou opravdu kvalitní. Navíc, všechny objemy (tedy od pěti litrů a výš) se dají koupit v praktickém, lehce omyvatelném plastovém obalu s úchyty.
Lehké a skvělé – nerezové nádoby
Pak jsou tu nerezové nádrže. Což je v podstatě barel z nerezové legované oceli. Krom tohoto obalu nádrž obsahuje i plovoucí víko, duši, silikonovou hadičku, pumpu s manometrem, kvasnou zátku a výpustný (a koštovací) ventil. Víc není třeba.
Vinaři na těchto výrobcích oceňují několik věcí. Například lehkost. Ta je důležitá nejen při manipulaci a uložení – například 100litrová nádrž váží jen 7 Kg! Je tedy opravdu výrazně lehčí než skleněný 50litrový demižon v koši.
Další skvělou vlastnost vinař ocení při čištění, které jde opravdu snadno. Vinný kámen či jiné usazeniny vymyjete úplně snadno horkou vodou bez jakékoliv chemie. Ušlechtilá nerezová ocel je zárukou dobré hygieny a legování chrání nádrž před rezavěním.
A asi největší výhodou v našich podmínkách malých sklepů je plovoucí víko. Díky tomuto zařízení, které hermeticky uzavře nápoj v jakémkoliv momentálním objemu, odpadá neustálá starost “dolévání po vrch.”
A vítězem je…
Každý. Tedy každý z nás, komu nerezka či demižon dobře slouží a má z toho radost. Když se já podívám do mého vinného sklepa a vzpomenu si, jak vypadal před 20 lety, je zde velký vývoj. Kdysi tu byla mezi bečkami v různých formacích poskládaná armáda demižonů různých velikostí. Zajímavý pohled. Ale té práce okolo toho!
Dnes tu stále zůstávají bečky, ale pěkně v řadách tu jsou také nerezové nádrže o objemu od 50 do 500 litrů. I když to esteticky nevypadá tak “tradičně” jako s demižony, práce s nerezkami je výrazně jednodušší a nedokážu si bez nich výrobu a skladování bílých vín už vůbec představit.
Ale abych tu demižony nehanil, je třeba také dodat, že i dnes u mě mají své sice malé, ale nezastupitelné místo. To když dovezu z pěstitelské pálenice čerstvou slivovici – stočím ji do demižonu, na hrdlo jenom lehce položím vršek, a po pár měsících dýchání je nápoj připraven k lahvování.
Hodí se dodat, že oba typy nádrží na víno i ostatní nápoje máme ve Vinařském domě v Dubňanech běžně skladem. Objem demižonů začíná na 2 litrech a končí na 54 litrech. Větší se nevyrábějí. Co se týká nerezových nádrží, tady to začíná na 50 litrech (ale díky plovoucímu víku v ní můžete bez problému skladovat i 20 litrů), dále je 100 l, 150 l, velmi oblíbená 200 l, 300 l a poté po sto litrech dojdeme až do největší, tisíclitrové nádrže. Možností je tedy hodně a pokud vás zajímá více, zastavte se u nás a nádrže si klidně „osahejte.“ Tento smysl nikdy nezklame.
Zbyněk Kopeček
Diskuze